Ще се крие ли информация, за да се пазят лични данни?

Безброй декларации, засекретяване на публични регистри и скриване на информация. Това са първите реакции след приемането на общия регламент за защита на личните данни, познат като GDPR. Въпреки че България все още не е синхронизирала законодателството си, редица институции решиха да скрият част от досега публичната информация.

Досега програмата за насрочените дела изглеждаше с написани две имена на подсъдимия и номера на делото. След като Европейският регламент за защита на личните данни влезе в сила, имената изчезнаха. Останаха само инициали.

„В момента няма никакво основание прокуратурата или другите институции да променят практиките си”, заяви адвокатът Александър Кашъмов.

И въпреки че няма основание, дори прокуратурата заличи името на Мирослав Боршош от съобщението, че обвинението срещу него е внесено в съда.

Екипът на NOVA потърси за коментар прокуратурата, Върховния касационен съд, Висшия съдебен съвет и дори МВР - институцията, която изготвя българския законопроект за защита на личните данни. Нито една от тези институции обаче не успя да отговори на въпросите. 

„Едно трябва да е ясно, регламентът не позволява институциите да са по-малко прозрачни и да дават по-малко информация”, заяви още адвокат Кашъмов.

Напротив, всички вече трябва да дават повече информация за това как, къде и защо използват личните ни данни. И почти никой, освен банките, няма право да прави копие на личната ни карта.

Ето част от новите правила:

Личната карта може да бъде копирана единствено институциите, за които това е законово уредено –банки, нотариуси и застрахователи.

Мобилните оператори, хотели, както и работодателите, нямат право да снимат документите ни за самоличност.

Относно видеонаблюдението – то е разрешено за търговски обекти, за охранителна дейност, държавни институции или при изрично ваше съгласие. Камерите в детските градини и училищата са разрешени, но само в общите помещения и в двора, за да се гарантира сигурността на децата.

Ако някой има съмнение как се ползват данните му или иска да знае точно какви са новите правила, може да ги намери на сайта на Комисията за защита на личните данни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.