Какви са мерките срещу кражбите?

Изследване на „Галъп”, направено съвместно с Борда по туризъм, показва, че 54% от българите няма да почиват това лято. За ваканция се готвят 44%. Половината от хората, които могат да си позволят почивка, ще отидат на море в България, а 36% - на море в чужбина. 10 дни е средната продължителност на планираната почивка. Средната сума за тези дни, която са заделили хората, които смятат, че ще почиват, е 1557 лв.

"Галъп": 54% от българите не планират да почиват през лятото

Плажовете във Варна са готови да посрещнат туристите. Всички се вълнуват от това колко ще плащат за шезлонг и чадър.

А ето и цените:

На централния плащ във Варна цените ще останат непроменени. Цената на чадъра е 5 лева, също толкова ще плащаме и за шезлонг. Очакванията са за много туристи и добър сезон. Има достатъчно спасители, въпреки че всяка година намирането на кадри е все по-трудно.

Цените на нощувките се запазват на нивото на миналата година. Ако някъде има завишения, те ще са в рамките от 2% до 5%. В началото на сезона цените в курорта „Златни пясъци” варират между 50 и 100 лева на нощувка на човек на базата „ол инклузив”. От 15 юни тези цени ще се повишат с 20-30%, а в най-силния сезон ще станат почти двойни.

Какви ще са мерките срещу кражбите?

Лятна жега, отпускарско настроение и приятна разсеяност - идеално време за крадците с бързи сръчни ръце, обучени за секунди да пребъркват чанти и джобове. Десетки местни и туристи всяко лято се оказват ужилени от джебчиите.

Любими места на джебчиите са оживените - пазари, молове и спирките на градския транспорт, особено тези, които са в центъра на града. Затова по спирките и в автобусите и това лято ще има цивилни полицаи. Още двама командировани полицаи ще бъдат зачислени към тях, но за справяне с ловките крадци се разчита и на бдителността на хората. Повечето обаче избягват коментари по темата.

За да помагат срещу престъпността по морето, повече от 120 полицаи от страната са командировани във Варненска област в трите летни месеца. На север по морето през юли и август ще има двама полицаи - румънци, поканени са и служители на реда от Германия.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.