Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев

В Техническия университет във Варна от около 1 месец тече одитна проверка. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

По информация на NOVA една част от проверката е започнала по сигнал на недоволни служители на университета, а другата – след разследването, което ви показахме в „Темата на NOVA". В него журналистът Марин Николов разказва за съмнителни обществени поръчки за ремонти и сметоизвозване.

Разследване в "Темата на NOVA": Злоупотреби с парите за образование

Първоначалните данни от проверката показвали, че има „висока концентрация на нарушения”, заяви още министър Вълчев в ефира на „Здравей, България".

„Всички тези констатации ще бъдат пратени на агенцията за Държавна финансова инспекция, вероятно и на прокуратурата, тъй като има индикатори за измама”, заяви Вълчев.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Харчат ли се пари за образование за съмнителни ремонти?

 "Темата на NOVA": Има ли злоупотреби с парите за образование?

По думите му самият той като министър няма големи права по отношение на финансовото управление на висшите училища.

„Има една санкция – отнемане на кредитацията. Но това е крайна мярка, прекомерна, защото означава затваряне на висшето училище”, обясни Вълчев.

 Той обясни, че са необходими законови промени.

„Стартирали сме този политически разговор”, заяви министърът.

БЕЗ ПРИЕМ НА РОМСКИ ДЕЦА: Училище в Благоевград с нов подход

По другия скандал от миналата седмица, при който се оказа, че благоевградско училище отказва да приема ученици от ромски произход, Красимир Вълчев заяви, че това е недопустимо и дискриминационно.

„Нямат право да отказват приемане, на което и да е дете”, заяви Вълчев.

Според него проблемът освен в училищата е и в родителите, които не искат да записват децата си в училище с роми.

„Проблемът е със сегрегацията – първичната и вторичната. Първичната е в ромските вартали, където училищата са ромски. Там държавата трябва да вложи всичките си ресурси, за да включи ефективно тези деца. Има проблем и с вторичната. Тя е когато в едно училище децата станат повече от 15-20%. Родителите започват да изтеглят децата от български произход”, обясни Вълчев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.