"Строителството продължава, а населението намалява", коментира директорът на фирма за недвижими имоти

"Две са фундаменталните икономически причини за пустеещите жилища в България. Едната е, че строителството продължава, а населението намалява". Това заяви за "Здравей, България" Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти. 

Над 1 милион жилища в България пустеят

"Втората страна на въпроса е данъчната политика. Имаме високи данъци при продажба и много ниски данъци при държане на имота. Държавата ти казва: "Много е скъпо да продадеш, но е много евтино да държиш един имот", поясни той.  

"След комунизма изразът на свободата беше да си имаш къща или апартамент. По психологически и финансови причини се свръхинвестира в строителство. Обществото, макар и замогнало се, продължава да е по-традиционно", коментира на свой ред социалният антрополог Харалан Александров.

Той поясни, че в нашата народопсихология продължава да е застъпен фамилизмът, който предполага, че децата живеят с родителите си и стават автономни, чак когато техните им купят жилище.

По данни на Регионалното министерство 1,2 милион жилища в България пустеят. В същото време по-голямата част от младите семейства не могат да си позволят собствен дом. Властите вече работят по нови мерки срещу обезлюдяването на жилища.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.