"Повишаването на отбранителните способности на всяка една държава не трябва да се възприема като принуда отвън", каза още той

"Тонът се успокои. Срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на Евросъюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО, цитиран от БГНЕС.

Като най-важен резултат от срещата държавният глава определи постигането на консенсус, че държавите-членки трябва да работят за повече отбранителни способности. 

"На последното заседание на КСНС поставих точно този въпрос и е записано като решение, че Националният план за достигане на 2% от БВП за отбрана, трябва да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени", заяви Румен Радев и призова това да се случи по внимателен начин.

Радев и Тръмп разговаряха в Брюксел (СНИМКА)

"Най-важното за нас е, че повишаването на отбранителните способности на всяка една държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост", подчерта българският държавен глава. 

Темата за увеличаване до 4% от БВП на заделяните пари за отбрана в националните бюджети, предложена вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп, остава за обсъждане на следващ етап.

"Споровете в момента са за това кога да се достигнат 2% от БВП за отбрана. Американският президент Доналд Тръмп настоя това да стане на 1-ви януари догодина", отбеляза Румен Радев.

Анализ: Езикът на тялото на Тръмп говореше за хладни отношения в Брюксел

В рамките на срещата лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджета.

"Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, да не говорим за всички елементи, които формират отбранителните способности като подготовка", допълни Румен Радев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.