Според Брюксел, от платформата не спазват правилата на ЕС

Платформата за краткосрочни наеми Airbnb трябва да промени общите си условия. Това иска Европейската комисия, защото сега не се спазвали потребителските права на гражданите. Едно от нещата, за които настоява Брюксел, е на сайта по-ясно да се посочва крайната цена за наемателите.

Да спиш в дом, вместо на хотел, докато си на почивка. Това е идеята на платформата Airbnb. С 4 милиона обяви в около 200 държави по света. Една от тях на Робърт Христов - студент по дентална медицина, който си купил апартамент специално, за да може да го отдава за кратко време под наем.

Дали заради големия интерес на туристите и домакините към платформата или не, Европейската комисия размаха пръст на Airbnb. 

ЕВРОСЪЮЗЪТ СРЕЩУ AIRBNB: Спазва ли платформата правилата на ЕС?

„Според нас Airbnb не отговаря напълно на европейските закони”, коментира Вера Юрова, комисар по правата на потребителите.

Европейската комисия не е доволна, че при търсенето на обяви в Airbnb не излиза крайната цена. Едва след като разгледаме предложението на даден домакин, излизат допълнителни такси, например, за почистване.

„Трудно е потребителят да разбере дали се наема от частно лице или от фирма, а това има значение, защото се прилага различна политика за защита правата на потребителите”, каза още Вера Юрова, комисар по правата на потребителите.

Ако Airbnb не предложи на Брюксел промени до края на август, може да има наказания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.