Данните от всеки бон вече ще отиват към Приходната агенция до 5 минути

Националната агенция за приходите (НАП) затяга контрола над касовите бележки. Причината e, че всяка година хазната губи над 300 милиона лева основно от ресторанти, заведения, бензиностанции и търговци на дребно. Фирмите имат една година, за да подменят всички касови апарати или софтуера им.

НАП отчете 19 млрд. лв приходи за 2017 г. (ВИДЕО)

„Пито, платено, но и отчетено пред данъчните” - това е максимата, която трябва да следва всеки търговец.  С новата система данните от всяка бележка до пет минути ще бъдат изпратени към сървърите на НАП. 

НАП: Данъчната кампания приключи успешно

Нова възможност ще има и за потребителите. Когато новите правила станат факт, всеки ще може да сканира касовата бележка с телефона си и така да получи информация дали тя не е фалшива. 

Според данните на НАП фискалните устройства в страната са над 400 000. От тях половината ще трябва да се сменят, а другата половина да се препрограмират.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че близо 90% от питейните заведения и дискотеките са високо рискови от данъчна гледна точка.

4,6 милиарда - приходите на Агенция "Митници" за първите 6 месеца на 2018 г.

На фокуса на данъчните са и бензиностанциите. Досега, макар и да се изгуби връзката между бензиноколонката и фискалната система, нямало последствия.

“Сега наредбата въвежда един срок от 15 минути, в който, ако нещо по веригата резервоар, нивомер, бензиноколонка или фискално устройство се наруши, с изтичането на тези 15 минути цялата система става неработоспособна и обектът не може да продължи да продава”, обясни Росен Бъчваров.

Търговците обаче са категорични - към новите правила ще се придържат тези, които спазват и сегашните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.