Идеята й е в реално време да се знае колко са натоварени линиите на градския транспорт в София

БСП с критики към Центъра за градската мобилност (ЦГМ). Социалистите атакуваха дружеството заради тикет системата, която трябва да бъде внедрена в градския транспорт в столицата.

ЕЛЕКТРОННО БИЛЕТЧЕ: Нова система за таксуване в градския транспорт в София

Според левицата одобрената цена за изграждането и поддържането на системата от 73 милиона лева без ДДС е в пъти завишена. Това е цената, с която обществената поръчка беше спечелена от българо-турски консорциум преди дни.

В началото на тази седмица срещу класирането беше подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Идеята на системата е в реално време да се знае колко са натоварени линиите, така че да се взимат бързи решения, за да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи. Освен това ще бъде монтирано видеонаблюдение в градския транспорт.

БИГ БРАДЪР: Ще слагат камери в столичния градски транспорт

„Реалната цена, направена от експерти, които разбират от такива неща, е около 35 милиона лева – най-много 40. Откъде идва разликата до 83 милиона? Отговорът не искаме вече от шефа на ЦГМ, а от кмета на София. Тези 40-50 милиона лева разлика са поне 50 детски градини”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Консорциумът спечели с най-ниската цена - 73 милиона. В крайна сметка те имаха един човек в комисията на избор на изпълнител, който е подписал протокола без никакви възражения и се е съгласил. Това е една система, в която е включена и нейната 10-годинашна поддръжка и плащанията са на месечни вноски. Тоест ние плащаме и ако има проблем, спираме докато не го оправят. Това не са пари, които ние ще дадем накуп”, обясни Християн Петров, изпълнителен директор на ЦГМ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: