Така връзките между островите и континентална Гърция бяха прекъснати

24-часова стачка блокира днес фериботите в Гърция. Прекъснати са връзките по вода между островите и континенталната част на страната. Властите не очакват много туристи да бъдат засегнати, тъй като фериботните компании предупредиха за стачката още миналата седмица и не са продавали билети за днешния ден. Гръцките моряци искат по-добро заплащане. До протеста  им се стигна, след като работодателите отхвърлиха поисканото  5-процентно увеличение на заплатите.

ОБЩА СТАЧКА В ГЪРЦИЯ: Очакват се затруднения в транспорта

Стачката идва в края на летния сезон и от фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди през уикенда преди стачката.

Изтъквайки като причина замразяването на заплатите поради икономическата кризата в Гърция, моряците от профсъюза обявиха решението за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите. Независимо от двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и още 1% следващия юни.

Хиляди гърци на протест срещу реформите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е първата стачка в Гърция след 21 август, когато след осем години на сериозни съкращения на разходи и международни спасителни мерки, Гърция обяви, че излиза от кризата.

Въпреки, че ограниченията в бюджета остават, Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес. 

В случай на необходимост засегнатите от стачните действия българи могат да потърсят допълнителна информация на телефоните на посолството:

+30 210 674 8105 и

+30 210 674 8106,

както и на мобилен +30 6937 096220.

Гражданите могат да се свързват и с бреговата охрана на Гърция, както и в туристическите компании, чиито услуги са използвани при резервациите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.