150 хиляди двойки у нас искат, но не могат да имат деца

В последния епизод от поредицата за демографската криза в България, Мария Йотова и демографът доц. Георги Бърдаров  опровергават един от най-закостенелите митове за демографските процеси у нас.

Може би сте изненадани, но популярното клише, че раждаемостта в България е ниска, се оказва дълбоко невярно.  Всъщност според коефициента на раждаемост страната ни е по-добре от около една трета от държавите в Европейския съюз.  Това, че има по-малък брой бебета, се дължи на факта, че много хора са напуснали страната и тези, които раждат децата си тук, са по-малко на брой.

"Къси разкази": Лицата на демографската статистика (ВИДЕО)

Според доц. Георги Бърдаров увеличаването на децата у нас е въпрос на политика – да има по-добри условия българите да останат да живеят в България и да родят децата си тук.

Той говори също за промяната на семейния модел, при който все повече жени не само в България, а и в Европа раждат все по-късно първото си дете. Друг проблем е доброволният отказ  - много хора отлагат раждането на деца толкова дълго, че стигат до момента, в който биологически не е възможно да имат деца, обясни Бърдаров.

"Къси разкази": Началото на учебната година в ромския квартал на Стралджа (ВИДЕО)

В Европа стерилитетът в активна възраст се определя като пандемия. Според официалната статистика в България има около 150 хиляди двойки, които искат да имат деца, а не могат да имат поради някакви физиологични проблеми. Това са още 40-50 хиляди неродени деца.

Къси разкази: Манекените на социализма (ВИДЕО)

„Трябва да насочим усилията си там, защото това първо е човешки проблем и държавата трябва да подпомогне, второ, е едно от решенията на демографския проблем”, казва доц. Бърдаров.

Повече вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.