Ще плащат ли по-малко шофьорите, които карат на газ?

По-високи данъци за колите над 10 години, собствениците на най-старите автомобили ще плащат с 30% повече. А за шофьорите на тези с по-малко вредни емисии, ще има бонус. Автомобилите с екостандарт над евро 4 ще получават бонус - това решиха правителството и социалните партньори.

Европарламентът гласува намаляване на емисиите от нови автомобили с 40%

Все повече са шофьорите решават да преминат към каране на газ, основно заради по-евтиното гориво. Сега обаче от стопанската камара искат за колите на газ да се плащат и по-ниски данъци. До този момент идеята на финансовото министерство е данъците да зависят от мощността, възрастта и екологичната категория на колите. Експертите предлагат и други варианти, отчитайки екоефектите на колите, а именно данъкът да зависи от евро стандарта на всеки автомобил.

Предлагат по-високи данъци за колите над 10 години

Транспортът остава основно предизвикателство за чистия въздух в големите градове. Близо 60% от фините прахови частици в София идват именно от колите по улиците. 

Може ли да забранят дизеловите коли у нас?

Как ще се определя данъка за всяка кола? Ще има ли отстъпки за шофьорите, които карат на газ? Отговорите на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

Гледайте във видеото!

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.