Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо, смята министърът на околната среда

„Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо, защото здравето и живота на хората е нещо, което не може да бъде оценено, или поне трудно би могло да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили, е промяна в мисленето на хората, макар и с много премерени стъпки”. Така коментира отхвърленото вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той подчерта, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, което не е сериозно увеличение, но това е  само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.

НС отхвърли президентското вето върху по-високите данъци за старите коли

Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилният транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки.

„При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиции. Естествено е, че от едната страна стои някакъв вид промяна. Основната посока, в която са насочени усилията, е битовото отопление, което е над 50% от замърсяването на въздуха в големите градове”, каза още министърът. Той посочи, че отражението на индустрията върху замърсяването на въздуха е между 3 и 5%, но това не означава, че няма определени градове, какъвто е случаят с Русе, в които има по-сериозно влияние.

Дончев: Горивата може да поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

През септември в Русе е монтирана апаратура, която може да измерва миризми, като последно пробите, които са взети от две предприятия, за които има съмнение, ще бъдат изпратени в Италия. Ще бъде направен и химичен анализ. Други проби са изпратени за анализ в Холандия. Когато резултатите бъдат готови, ще се вземат и мерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.