Бисер Петков очерта приоритетите на министерството за следващата година

През 2019 г. ще се подготви и приеме заложеният в управленската програма Закон за детето и семейството. Това съобщи пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който направи отчет на изминалата 2018 г. и очерта приоритетите на министерството за следващата година, предаде БТА.

"Предстои в кратки срокове да бъде подготвена и утвърдена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания", каза още министър Петков. 

"Равносметката на министерството за отминаващата 2018-а е ключова откъм реформи за уязвимите групи и в частност хората с увреждания, каза Бисер Петков. Той припомни, че бяха приети законите за хората с увреждания, за предприятията на социалната и солидарната икономика, а вече на първо четене в Социалната комисия на НС мина и Законът за социалните услуги, който вероятно ще бъде окончателно приет в началото на следващата година. Дневният ред на министерството основно се доминираше от исканията на хората с увреждания", каза още министър Бисер Петков.

Държавна агенция ще подкрепя хората с увреждания

От началото на 2019 г. ще стартира услугата патронажна грижа, чрез която възрастни хора ще бъдат подпомогнати от медицински лица с мобилна почасова грижа. Ресурсът е 46 милиона лева и е насочен към 17-18 000 души.

По отношение на пазара на труда министър Бисер Петков отчете направените нормативни промени заради недостига на работна сила. Той припомни направеното за облекчаване на процедурите за заетост на граждани от трети държави, както и подписаните спогодби с Армения и Молдова.

Предстоят спогодби с Украйна, Грузия и Беларус. Трудовите спогодби вървят паралелно със спогодби за осигурителните отношения. Бисер Петков отчете информационни кампании и срещи с българи в чужбина във Виена и Лондон. Срещите ще продължат и следващата година в Хага, Мюнхен, Лондон и в други места. Връщането на българите от чужбина е най-перспективната, най-важната посока за решаване на проблемите на пазара на труда и демографията, отбеляза Бисер Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.