Челната тройка се допълва от Американския университет в Благоевград

Софийският университет оглави годишната класация на висшите училища в България. Това показа рейтинговата система на университетите, изготвена от просветното министерство. Алма Матер е лидер в цели 17 професионални направления - най-много от всички останали университети.

На второ място по общ рейтинг се нарежда Техническият университет в София. Челната тройка се допълва от Американския университет в Благоевград.

Медицинският факултет на СУ няма да се закрива (ВИДЕО)

За последните шест години студентите са намалели с 15%. Най-драстичен е спадът в направлението "Икономика" - от 60 000 на 40 000 студенти. За сметка на това обаче има почти двойно повече желаещи да станат лекари.

Данните показват, че завършилите през тази година студенти се реализират по-добре и получават по-високи заплати. Средната работна заплата на висшист се е увеличила от 860 лв. на 1150 лв. Най-ниска безработица има сред завършилите Медицина, Фармация и Военно дело.

130 Г. СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ: Тържествен концерт в Народния театър

"Въпреки че отчитаме ръст в професионални направления информатика и компютърни системи, имаме достатъчно основания да очакваме, че недостигът на специалисти в сферата на информационните технологии ще бъде още по-голям, тъй като ни предстоят още по-значителни дигитални трансформации през следващите деситилетия, когато ще бъдат на пазара на труда днешните студенти. Ако трябва да отправим апел към учениците и кандидат-студентите, то е да инвестират в обучение по математика и природни науки, защото то е най-рентабилно", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.