Вдъхновяващата история на световната и европейска шампионка по борба

Тя е девет години в елитния спорт, но до скоро винаги втора или трета на почетната стълбица. За пътя до златния медал и силата да не се откажеш - вдъхновяващата история на световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин. С нея се срещна Миролюба Бенатова.

Тайбе Юсеин е "Спортист на годината" на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тайбе Юсеин можеше да е състезател по бадминто н и да се размине с борбата. Смяна на града, в който живее, и една загуба определят пътя й. Тя е спортистът на 2018 г. Боец на тепиха и в живота. Тайбе припомня, че пътят към върха не е равен. Девет години тя не стига до златото, въпреки че има десетки медали по света и у нас.

„2009 г. спечелих първия си сребърен медал на голямо първенство. Оттогава давах всичко от себе си, за да стана първа. След всяко състезание едно разочарование, една мъка. Казваха ми, че медалът си е медал и да се радвам. Но аз никога не се зарадвах на това”, разказва Тайбе.

Голямата Тайбе от малкото с. Мъдрево - гордост за България (ВИДЕО)

Когато преди две години се връща от олимпиадата в Рио без очаквания успех, тя е на път да се откаже от спорта завинаги.

„Чувствах се провалена, беше тежък период за мен”, признава Тайбе Юсеин.

Тогава се появява той – треньорът Петър Касабов я мотивира да продължи.

Шампионката по борба Тайбе Юсеин се прибра в родния си дом (ВИДЕО)

„Тя е различна с това, че не се предаде. Опита се още веднъж да продължи напред и да следва мечтите си. Аз й казах, че все още има какво да даде и че може”, каза Петър Касабов.

Днес, след година и половина обща работа, той е треньор на годината, а тя състезател на 2018-а без нито една загуба и с два златни медала от европейско и световно първенство. Тайбе изпраща годината с усмивка и с нова цел – да вземе квота за Олимпийските игри.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес