Причината за кризата е решение на новия президент

Заради недостиг на бензин, полицаи на велосипеди започнаха да патрулират в Мексико сити. 250 служители на реда вече въртят педали из един от бедните квартали на мегаполиса.

Тръмп ще пътува до границата с Мексико

Липсата на гориво за патрулните коли налага необичайната мярка.

"Осигурихме 250 велосипеда, за може патрулите да покриват цялата територия на общината. Не можем да позволим райони без полицейско присъствие", каза полицейският началник Хуан де ла Роса.

Само 15 от 44 бензиностанции в този източен район на столичния град са отворени. Останалите нямат гориво. Проблемите далеч не са само за полицаите. По тези бензиностанции, които работят, има огромни опашки. Мексико добива много петрол, има големи рафинерии и произвежда повече от достатъчно бензин. Причината за кризата е решение на новия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Тръмп отново поиска пари, за да строи стена по границата с Мексико

За да се справи с големите кражби от тръбопроводите в страната, Обрадор разпореди някои от най-големите да спрат работа и горивото да се превозва с цистерни. Това наруши ритъма на доставки и доведе до криза в десетки градове.

Но президентът настоява. Той изпрати войници да контролират основните рафинерии. И припомни, че в Мексико годишно се краде гориво за 3 млрд. щатски долара - практика, с която държавният глава вярва, че може се пребори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.