На Русия бяха налоцен наказания за организирана с държавна помощ схема за допингиране на атлети

Световната антидопингова агенция (УАДА) реши да не налага нови наказания на Руската антидопингова агенция, съобщава вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС. Решението е взето въпреки, че руската централа пропусна с повече от 2 седмици крайния срок, в който трябваше да даде на инспекторите от УАДА пълен достъп до данните от лабораторията си в Москва. По този начин УАДА си навлече още критики, че се отнася прекалено снизходително с Русия.

Още един руски атлет в Пьонгчанг хванат с допинг

През септември Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция беше критикуван и за решението да вдигне забраната за упражняване на дейността, която беше наложил на Руската антидопингова агенция. Директорът на УАДА Крейг Рийди, обаче, защити двете решения с обяснението, че са получили 20 терабайта данни от лабораторията в Москва, които ще им позволят да разследват потенциални допинг нарушения в стотици случаи.

ЗАРАДИ ДОПИНГ: Двама руснаци изгубиха медалите си от Олимпиадата (СНИМКИ)

Наказанията на Русия бяха наложени след голям скандал за организирана с държавна помощ схема за допингиране на атлети и прикриване на положителните им допинг проби. Според разследвалите случая, в схемата участвали Руската антидопингова агенция, Министерството на спорта на Русия и правоприемника на КГБ - Федералната служба за сигурност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.