Подпомагат 94 000 семейства

Хиляди малоимотни жители на ивицата Газа получиха по 100 долара на семейство в рамките на финансова помощ от Катар на обща стойност над 9 милиона долара, изпратена в блокирания палестински анклав, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици местни жители се наредиха на опашки пред пощенските клонове в ивицата Газа, за да получат парите. Катарският посланик в Газа Мохамед ал Емади, цитиран в палестински медии, бе заявил по-рано, че средствата са предназначени за бедните - половината от населението, и ще бъдат разпределени сред 94 000 семейства. Половината от парите ще бъдат изплатени днес, другата - утре.

Ливан поиска сирийските бежанци да се върнат в безопасните райони в Сирия

Катар е обещал помощ от 90 милиона долара в шест месечни транша в рамките на неформално споразумение, сключено през ноември между Израел и Хамас - ислямисткото движение, управляващо ивицата Газа.

С оглед това споразумение Израел разреши превоза на средствата през негова територия в размяна срещу относително спокойствие по границата с ивицата Газа. С катарската помощ се предвижда главно да бъдат плащани заплатите на функционерите на Хамас, но всеки месец да бъдат раздавани по пет милиона долара и на бедните.

Помощта от Катар се разглежда като съществен фактор, способен да намали напрежението между палестинци и израелци в анклава, където миналата година едва не избухна нова война. 
С оглед разногласия с Хамас тази седмица по повод начина за трансфер на средствата посланик Ал Емади заяви днес, че занапред помощта ще минава през ООН и ще се използва за хуманитарни проекти на палестинска територия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Редактор: