Разследване на NOVA разкри измамници, отнели апартамент на сираче

Нотариуси искат законови промени, с които да се ограничат имотните измами. Поводът е разследването на NOVA, в което показахме как с фалшиво завещание измамници отнеха апартамент на 10-годишно сираче.

Присвоеният с измама апартамент е препродаден два пъти. Фалшивото звещание е заверено от нотариус Борислава Налбантова. Тя узаконява и последвалите сделки за откраднотото жилище. "Според сега действащия закон, фалшифицирането на завещания е изключително лесно", коментират от нотариалната камара.

От дисциплинарната комисия към Нотариалната камара могат да накажат Борислава Налбантова с глоба или лишаване от правоспособност до 5 години. Предложението, обаче, трябва да дойде от съвета на нотариусите или от правосъдния министър.

Според председателя на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара Димитър Танев сега всеки може да напише завещание от чуждо име, а законът не осигурява достатъчен механизъм, по който измамата да бъде установена при нотариуса. Затова били необходими нови правила.

Имотната мафия взе апартамент от дете, наследило имущество за милиони

„В конкретния случай имаме съставено самолично завещание, което е депозирано при нотариус. Всяко лице може да го напише и след като почине лицето, някой да го занесе”, обясни Танев в ефира на „Здравей, България”. По думите му нотариусът не може да извършва експертизи относно автентичността на смъртния акт. Той допълни, че съгласно Закона за наследство завещанието може да бъде депозирано в запечатан плик и нотариусът не знае какво има вътре.

Имотна мафия: Опитаха да вземат жилището на психичноболни

„Това, което трябва да се направи, е при обявяване на завещанието да се уведомяват законните наследници. В случая, ако беше уведомена настойничката на лицето, тя щеше да заяви дали има претенции относно това завешание или не. Тази процедура не е задължителна, но това може да се промени”, каза още Танев.

Правосъдното министерство, съобщава ,че вече се работи по подобни промени. Според тях те ще станат ясни след около два месеца. По данни на МВР, през миналата година е работено по 200 сигнала за имотни измами.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.