Коментар на президента на КНСБ Пламен Димитров

"Никой не се разграничава от нищо. Ние от самото начало на нашите действия през последните четири-пет години залагахме и искахме увеличения. Преди четири години започнахме една кампания "Искаме 100лв над заплатата". Тогава хората бяха скептични и се смееха. Много от тях обаче излязоха и протестираха през последните години. Успяхме да извоюваме между 50-100лв. върху много заплати". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Здравей, България”.

Медицинските сестри излизат на национален протест

Димитров припомни, че през месец май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест на площада пред Министерството на здравеопазването заедно с 5 000 сестри и лаборанти. „Тогава исканията бяха за минимално заплащане поне две или три минимални заплати. Това, което успяхме да  постигнем е увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700лв на 900лв”, коментира Димитров. И призна, че все пак тези числа ги няма навсякъде.

„През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100лв. на година в много болници”, каза Димитров.

По думите му не протестът, а диалогът е работещо решение. „30 млн.лв.  за малките общини успяхме да издействаме на масата на преговорите. Те ще доведат до увеличение сега и то не защото някой е протестирал, а защото чрез преговори се извоюват реални неща”, коментира Димитров.

Относно извънредния труд в болниците Димитров коментира: „Графиците в болниците са безумни. Сестрите в момента са много по-натоварени от шофьорите в градския транспорт дори. Това е огромен проблем, който трябва да бъде поставен на масата от всички ни, не само от КНСБ”.

По темата с извънредния труд на шофьорите в градския транспорт, Димитров заяви,че в момента от КНСБ искат ограничаване на извънредния труд на шофьорите и ватманите до законоустановения размер при запазване на тяхното брутно възнаграждение. „Искаме водачите да получават същите пари, за които работят, без да има два пъти повече извънреден труд”, каза още Димитров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.