Повод са медийни публикации и подаден сигнал от депутати от НФСБ

ВКП възложи на антикорупционната комисия  да провери имоти на министъра на туризма Николина Ангелкова и вила на депутата Валери Жаблянов, съобщиха от прокуратурата. 

От държавното обвинение се позовават на публикации в медиите, според които Жаблянов построил вила в квартал „Симеоново” на стойност 360 хиляди лева през 2014-та година. като произход на средствата е посочен “заем и спестявания, но заем не бил деклариран. Въпреки, че публикацията на сайта „Биволъ” е от 2017-та прокуратурата сега възлага проверка. От пресцентъра на БСП заявиха, че Валери Жаблянов няма да коментира проверката.

Повод за възложената проверка са медийни публикации за вилата на Жаблянов, както и подаден от депутати от НФСБ сигнал срещу Ангелкова.

От прокуратурата обясняват още, че Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ е компетентния орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

Симеонов иска прокуратурата да провери имотите на Ангелкова (ОБЗОР)

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията  да извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно актуалното състояние на дружеството - продавач, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. 

Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.