Лиридите обещават до 20 метеора в час

Тази нощ небето ще ни предложи първото звездно зрелище от „падащи звезди” тази пролет. През втората половина на април светът следи метеорния поток „Лириди”, а кулминацията е в началото на тази седмица – неделя срещу понеделник и понеделник срещу вторник.

Очакванията са да можем да преброим между 10 и 20 метеора в час, но астрономите подсказват, че понякога този метеорен дъжд поднася изненадващи спектакли с по над 100 „падащи звезди” в рамките на 60 минути.

Родина на Лиридите е кометата Тачър, чиято обиколка около Слънцето продължава 415 години. За последно тя е преминала в близост до нашата звезда през 1861 година, а следващото й посещение се очаква чак през 2276 година. Метеорният поток, който носи името на съзвездието Лира, е едно от първите наблюдавани подобни явления в древността. Данни за него има още от 687 година пр.н.е.

Времето през следващата нощ ще е предимно облачно с по-добра възможност за наблюдение в Източна България. Ако решите да броите „падащи звезди”, намерете място далече от градските светлини, които винаги пречат да усетим магията на звездопадите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.