Това ще направи страната третият най-голям доставчик

Ирак е на път до 2030 г. да произвежда почти шест милиона барела суров петрол на ден, което ще направи страната третият най-голям доставчик на петрол в света, съобщи Международната агенция по енергетика, цитирана от БГНЕС.

Обширният доклад на Международната агенция по енергетика установи, че производството на Ирак през следващото десетилетие може да нарасне с внушителни 1,3 милиона барела на ден до общо 5,9 милиона барела на ден.

„Ирак е и ще остане един от ключовите стълбове на петролния пазар през идните години", заяви председателят на МАЕ Фатих Бирол пред репортери в четвъртък.

Цената на петрола започна да пада

Оптимизмът произтича от 50-процентното увеличение на петрола в Ирак от 2012 г., каза Бирол, въпреки няколкогодишните ниски цени и опустошителните действия на ислямистката групировка ИДИЛ в една трета от страната.

"Това показва устойчивостта на иракската петролна индустрия", заяви изпълнителният директор на МАЕ.

Агенцията признава редица потенциални пречки пред перспективите за Ирак, включително условията на световния пазар, чуждестранните инвестиции, политическата стабилност и постоянното снабдяване с вода, необходима за реално производство на петрол.

Междувременно цените на черното злато възстановиха нивата си, а в четвъртък скочиха още повече до почти шестмесечен връх от 75,60 долара за барел.

Това се случва на фона на опасенията по отношение на предлагането, тъй като Съединените щати заявиха, че ще сложат край на освобождаването от санкции следващия месец за осем страни, които внасят ирански суров петрол.

Иракският министър на петрола Тамер ал-Гадбан заяви в четвъртък, че страната му може да увеличи производството си, за да отговори на недостига, но ще го направи само в координация с колегите от ОПЕК.

"Ирак не взема едностранни решения", каза Габан.

"Имаме огромен капацитет за увеличаване, но знаем, че е важно да запазим стабилността на пазара и да премахнем излишъка от петрол на пазара", каза той пред репортери.

Габан каза, че страните от ОПЕК ще се срещнат в Саудитска Арабия на 19 май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.