Това е възможно в рамките на едно всеобщо и пълно разоръжаване, смята руският заместник-министър на външните работи

Русия приветства призива на американския президент Доналд Тръмп към Русия, САЩ и Китай да се откажат напълно от ядрените оръжия. Това заяви на брифинг руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от БТА.

"Като се има предвид нарастващата роля на ядрените оръжия в американските доктринални документи и постепенното им превръщане в едно от средствата, които може да бъдат използвани на бойното поле, подобни изявления са добре дошли", каза Рябков.

10-те ядрени сили на света (СНИМКИ)

Според него това е възможно в рамките на едно всеобщо и пълно разоръжаване. "Руската позиция беше многократно заявявана - за да се постигнат по-нататъшни стъпки в областта на ядреното разоръжаване, трябва да осигурим формирането на цял набор от предпоставки. Трябва да се вземат предвид много фактори, които пряко засягат стратегическата стабилност - от появата на системи за противоракетна отбрана и възможното появяване на оръжие в космоса до големи промени в областта на конвенционалните оръжия, появата на кибернетични оръжия и много други", каза Рябков.

Северна Корея иска отстраняване на Помпео от ядрените преговори

Той също така подчерта, че Русия е готова да изложи в детайли позицията си пред представители на САЩ и други страни, включително "ядрената петорка".

Рябков направи тези коментари само няколко месеца, след като САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, а Русия ги последва. Всяка от двете страни обвинява другата, че е нарушила това споразумение, крайъгълен камък на сигурността след Студената война. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.