Лидерите на държавите-членки обсъдиха как да преодолеят разногласията по теми като миграцията, единния европейски пазар, социалните неравенства, работните места

Разговор за бъдещето на Съюза, в деня, в който Европа отбелязва своя празник. И ръкостискания с избирателите, седмици преди финала на предизборната кампания.

„Смятам, че в деня, в който отбелязване празника на Европа е изключително важно, че лидерите на Европа се събират заедно, за да демонстрират единството и да продължат да инвестират в запазването на единния Европейски проект”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Федерика Могерини.

Могерини: Бъдещето на Балканите в ЕС трябва да е приоритет

На последната среща преди изборите на 26 май лидерите на държавите-членки обсъдиха как да преодолеят разногласията по теми като миграцията, единния европейски пазар, социалните неравенства, работните места. И как да реализират обещанията, дадени в мандата на отиващите си ЕК и парламент. На работния обяд с колегите си премиерът Бойко Борисов е говорил за това как думите да се превърнат в дела. „Общата европейска отбрана, като я говорихме преди 2 години, какво е направено? Ние на думи много работи направихме, но когато трябва да се приведат в изпълнение, още не са факт”, коментира Борисов.

Борисов в Сибиу: Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта

„Едно нещо е сигурно – лидерите днес категорично демонстрираха, че искат да поемат пълната политическа отговорност не само за отделни политически събития и предизвикателства, но и за ЕС като цяло. Лидерите искат да подкрепят начина, по който Евросъюза се развива и функционира”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

След изборите пред лидерите на Европа стои и следващата дилема – как да работи следващият ЕП, в който анализаторите отреждат 250 места на евроскептичните партии. И с какви усилия и компромиси ще се състави следващата ЕК.

„Това златно време, когато леви и десни управляваха Европа и се договаряха. Сега ще се правят много тежки конфигурации”, посочи още Борисов.

Разговори имаше, както в ЕНП, така и в Партията на европейските социалисти, които обявиха, че Европа трябва да стане социална, солидарна и справедлива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.