Репортерът Методи Владимиров за шанса да бъде част от делегацията

Екип на Новините на NOVA проследиха всяка стъпка на папа Франциск на българска земя. Репортерът Методи Владимиров имаше шанса да бъде част от официалната делегация на папата, заедно с оператора Димитър Василев. „Хората, които бяхме на борда, заедно с него, видяхме 90 % от визтата. Папата е не само всички официалности, които се случват покрай  него. Светият отец е погледа, жестовете, уважението. Главата на Римокатолическата църква подари подаръци на всеки един журналист, който беше на борда. Това е папата, който обича да общува с хората”, разказа в студиото на „Събуди се" Методи Владимиров. Той допълни, че програмата за визитата беше изпълнена минута по минута.

„Докато не седнахме в самолета, не осъзнавахме какво се случва. Папата влиза последен на борда. Бяхме страшно ентусиазирани. Светият отец има особена енергия”, разказа операторът Димитър Василев. Двамата подготвиха специален материал за това как протече срещата на борда зад кадър.

Визитата на папата извън протокола: Методи Владимиров за шанса да бъде част от делегацията

„За първи път се срещнах с него преди години в Аржентина. Бях в един затвор за терминално болни тежки престъпници. Хора, които вегетират. Те не осъзнават,че са живи. Имаше една група млади хора, които всяка седмица идваха и  четяха молитви. Аз попитах кое им дава сили, а те ми казаха имаме един млад епископ - това беше Франциск”, разказа професорът Николай Георгиев, от отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод.

„Това, което виждаме при Франциск е нещо различно. Протоколът е пречупен. Ако те познава, той ще те потупа по рамото, ще те целуне, ще си говори с теб. Различен е от другите папи. Папа Бенедикт стоеше отпред през повечето време. Йоан Павел идваше и говореше с нас, но когато се разболя все по-рядко говореше. Сега Франциск променя всичко”, смята Филип Пулела от Ройтерс.

Какво още успяха да заснемат зад кадър репортерът ни Методи Владимиров и операторът Димитър Василев вижте във видеото

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир