Всички 28 страни от Общността вече гласуваха

Рекордна избирателна активност на евроизбори за последните 25 години. Това сочат резултатите от провелите се през последните 3 дни гласувания във всички 28 държави-членки на ЕС. 15 000 кандидати и 500 партии се бориха за доверието на гласоподавателите.

Европейският парламент вече публикува резултатите по приблизителни оценки. Според тях в следващия европарламент, който ще работи от 2019 до 2024 година, най-много депутатски места ще има Европейската народна партия (ЕНП)– 180, на второ място е Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ПЕС)– 146 депутати. На трето място по-големина се нарежда групата на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS (ALDE&R), които ще имат 109 депутати.  Групата на Зелените/Европейски свободен алианс ще разполага с 69 депутати, а Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – с 59. Следва групата  „Европа на нациите и свободите“( ЕНС )- с 58 депутати, групата „Европа на свободата и пряката демокрация“( ЕСПД )- 54, Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) – 39 депутати, новоизбраните членове, които не принадлежат към политическа група на парламента с изтичащ мандат, ще бъдат 29, а независимите – 8.

Как изглеждат картината по страни.

България:

Страната ни ще има общо 17 евродепутати. Очаква се в ЕНП от България да има 7 депутати, в ПЕС – 5, в Алианса на либералите и демократите за Европа – трима, в групата на Европейски консерватори и реформисти – двама.

Австрия: 

Алпийската страна ще изпрати 18 евродепутати. Най-много – 7 – ще са част от ЕНП, а петима от ПЕС. Трима ще са от групата Европейски консерватори и реформисти, двама от групата на Зелените, един от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа

Белгия

Белгия ще има по четирима депутати в ЕНП и групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. По трима депутати в групите на ПЕС, Зелените, Европейски консерватори и реформисти, Група „Европа на нациите и свободите”. Един депутат от Белгия ще има в Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица.

Германия

Федералната република ще има 96 депутати в следващия европарламент. Най-много – 29, ще са част от групата на ЕНП, а 21 ще са част от Зелените, 16 германски депутати ще бъдат част от ПЕС, а 11 - от групата „Европа на свободата и пряката демокрация“. Седем депутати Германия ще има в групата  на Алианса на либералите и демократите за Европа, шестима в Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, двама в групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ и четирима, които не принадлежат към никоя група.

Гърция

Южната ни съседка ще има 21 депутати в следващия европейски парламент. Седем от тях ще са част от ЕНП, шестима от Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, четирима ще са независими, двама ще са от групата на ПЕС и още двама, които не принадлежат към никоя група.

Дания

Дания ще изпрати 13 депутати в европейския парламент. Петима ще са част от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, трима от ПЕС, двама ще са част от групата на Зелените и по един в групите на ЕНП,  Европейски консерватори и реформисти,  Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица.

Естония

Балтийската държава ще има само шестима представители в ЕП. Трима ще са част от   Алианса на либералите и демократите за Европа, двама – от ПЕС, един ще е независим.

Ирландия ще има 11 представители в ЕП. Четирима ще са част от ЕНП, трима -  Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, по двама в групите на Зелените и на Алианса на либералите и демократите за Европа

Испания

Испания ще изпрати 54 депутати. 20 от тях ще са част от групата на ПЕС, 12 в ЕНП, 8 – групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, петима в  Конфедеративна група на Европейската обединена левица, четирима в групата на Зелените, и петима – независими.

Италия

Италия ще има 73 места в следващия ЕП. 28 депутати ще са част от групата „Европа на нациите и свободите“, 18 – от ПЕС, 14 – от групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ , 8 от ЕНП, петима  - от Европейски консерватори и реформисти

Кипър е с шестима депутати. По двама ще са част от ЕНП, ПЕС и Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица

За Латвия ще има 8 места в следващия европарламент. По двама депутати ще има в ЕНП, ПЕС, Европейските консерватори и реформисти, един депутат ще е в групата на Зелените, а един ще е независим.

За Литва има отредени 11 депутатски банки. Трима депутати ще са част от ЕНП, по двама – от ПЕС, Зелените, Алианса на либералите и демократите за Европа, един депутат ще е част от Европейските консерватори и реформисти, а един ще е независим .

Шест депутатски места ще има Люксембург. По двама депутати ще са част от ЕНП и Алианса на либералите и демократите за Европа , по един – от ПЕС и Зелените.

Малта ще има шестима депутати. Четирима ще са част от ПЕС, двама - от ЕНП.

Нидерландия ще има 26 места в следващия ЕП. По шестима депутати ще са част от ПЕС и Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, петима - от Европейските консерватори и реформисти, четирима - от ЕНП, трима от - Зелените, един - от Конфедеративна група на Европейската обединена левица, един ще е независим. 

Великобритания 

Великобритания ще има 73-ма депутати и представители в 6 политически семейства. 29 ще са част от грепата „Европа на свободата и пряката демокрация“, 16 - от Алианса на либералите и демократите за Европа, по 11 - в семействата на ПЕС и Зелените, четирима в групата на Европейски консерватори и реформисти, един в Конфедеративната група на Европейската обединена левица и един независим. 

Полша ще има 51 места в ЕП. Най-много депутати ще са част от групата на Европейските консерватори и реформисти - 23. 18 ще са част от ЕНП. По двама ще са част от ПЕС и  Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, шестима - без групи. 

Португалия

Румъния

Словакия

Унгария

Финландия

Франция

Франция ще има 74 места в шест политически семейства, като най-много - 22-ма ще са част от групата „Европа на нациите и свободите“. 

Хърватия

Чехия

Швеция

 

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.