Бисер Лазов твърди, че подсъдимият банкер е избягал първо в Солун, а оттам - във Виена

Нови свидетелства по делото КТБ. Соченият за дясна ръка на Цветан Василев - Бисер Лазов заяви пред съда, че подсъдимият банкер е избягал първо в Солун, а оттам - във Виена.

Лазов твърди, че шефът на КТБ е поискал от него да вземе 20 000 евро от банката, които да даде на адвоката му Лазар Карадалиев. След това били подготвени още два пъти по 250 000 евро и веднъж – 200 000 лева за „обезпечаване на действия по хода на разследването”.

Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев и семейството му похарчили близо 78 млн. лв. за 16 г.

Според Лазов парите били за адвоката Карадалиев, журналиста Огнян Стефанов и следователката Надежда Кюмюрджиева. Пред NOVA Лазар Карадалиев заяви, че показанията на Бисер Лазов срещу него са „в зоната на фантасмагориите и нямат нужда от коментар”.

Журналистът Огнян Стефанов, обаче коментира, че няма нищо общо с КТБ и обвиненията срещу него са безумни.

„Това, което свидетелят е възприел, и което възпроизведе, е, че му е била дадена задача да ги осигури от касовата наличност на КТБ, съответно той ги е осигурил и ги е оставил в кабинета на Цветан Василев. Дали те са предадени - той няма знания за тези факти”, заяви наблюдаващият прокурор по делото Даниела Начева. 

Свидетел по делото КТБ: Имало е опит да се купи постът на главния прокурор

Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов разказа още как Цветан Василев е поел контрола над компанията "Петрол" през януари 2014 г. Лазов твърди, че това се е случило чрез дружества на банкера, финансирани чрез кредити от фалиралата банка.

За купуването на близо 90% от акциите на "Петрол" били осигурени почти 235 милн. лева. Погасяването на дълговете ставало чрез отпускане на нови кредити от КТБ. По думите на свидетеля схемата била същата, както при придобиването на БТК. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.