"Опозицията не иска наистина да управлява", смята премиерът Виорика Дънчила

Румънският парламент отхвърли вот на недоверие срещу кабинета на Виорика Дънчила.200 депутати гласуваха в полза на вота на недоверие, като бяха нужни 233 гласа. 7 народни избраници гласуваха "против", а три са "въздържали се".

"Гласуването на вота на недоверие не събра необходимите гласове, за да бъде приет", заяви председателят на парламента Марчел Чолаку от управляващата Социалистическа партия.

В изказването си пред румънския парламент премиерът заяви, че опозицията не иска наистина да управлява и нарече партиите, които подкрепят предложението за вот на недоверие срещу кабинета „Алиансът на строгите ограничения". Тя обвини вносителите на вота в липса на управленска програма и във фалшифициране на истината, съобщава БГНЕС.

„За трети път идвам в Парламента като министър-председател, по искане за вот на недоверие и забелязвам, че опозицията има един и същи подход: да изкривява истината, липсват й жизнеспособни решения за румънците и за Румъния, те нарушават политиката на здравия разум. (…) Целият текст на предложението показва едно нещо - неспособността на опозицията да осъществи сериозен проект за благосъстоянието на тази страна. Очевидно е, че не сте алтернатива на управлението", каза премиерът Дънчила.

Протест в Румъния отново ще поиска оставката на премиера Виорика Дънчила

Тя добави, че всичко, което вижда като инициативи, са предложения за намаляване на субсидиите за земеделските производители, за данъчно облагане на ИТ сектора и за премахване на ваучерите за почивка.

„Честно ви питам? Наистина ли искате да управлявате? Наистина ли искате да смените това правителство до следващите избори? Знам, че не. Не видях от вас каквото и да е предложение като управляваща програма, няма благоприятна мярка за румънците, няма конкретна представа за функционирането на икономиката в интересите на гражданите”, заяви в речта си премиерът.

„Те /румънците – бел. ред./ ще спечелят строги мерки? Ако е така, трябва публично да го приемете и да кажете на румънците да бъдат подготвени. Кажете им, че сте „Алианс на строгите мерки” (…) Това е третият път, когато идвате без визия. Искате да свалите правителството, но няма с какво да го замените. Вашето аматьорство не ме изненадва, но съм уверена, че румънците ще направят разлика между предизборна демагогия и отговорно управление”, заключи Дънчила.

Премиерът Виорика Дънчила каза по-рано днес, че не е притеснена от днешния вот и има доверие в колегите си от АЛДЕ. Дънчила заяви, че няма да провежда предварителни разговори с лидера на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану преди гласуването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.