Арестувани са 15 души

Албанската полиция арестува 15 души и е започнала съдебни преследвания срещу 50 други, след като протестиращите от опозицията бурно нападнаха избирателни пунктове в цялата страна в опит да осуетят предстоящото гласуване. Това съобщиха от местната полиция, цитирани от БГНЕС.

Балканската държава се сблъсква с политическа криза, след като опозиционни политици масово подадоха оставка през февруари, стартираха седмични протести срещу премиера Еди Рама и решиха да бойкотират местните избори на 30 юни. Тази седмица техни поддръжници се сблъскаха с полицията в повече от 20 обекта в страната, където се очаква да се проведе гласуване. В северната част на Шкодра опозиционните демонстранти се сблъскаха с полицията във вторник вечерта и запалиха пожар в училище, което трябваше да служи като избирателна секция.

Албанският президент загрижен за възможността от връщане на визовия режим

Имаше и размирици в сряда вечерта в Кавая, на 55 километра югозападно от Тирана, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които искаха да проникнат в център за гласуване, за да унищожат избирателните материали. "Полицията продължава да разследва инциденти от вторник в различни части на страната и ще предаде всички документи на съдилищата", се казва в изявление.

Според местни медии 5 демонстранти и 6 полицаи са били ранени в сряда по време на сблъсъци в различни градове. Премиерът Рама осъди инцидентите, заявявайки, че "тези, които атакуват избирателните бюра, се държат като талибаните, за да предотвратят изборите". В сряда вътрешният министър Сандер Лешай предупреди, че правителството ще "разпусне" някои местни полицейски сили, които се противопоставят на националната полиция.

Албанският президент: Има ли избори на 30 юни, изкарвам армията на улицата

Политическата драма на Албания се задълбочи по-рано този месец, когато нейният президент издаде указ за отмяна на изборите на 30 юни, позовавайки се на политическите вълнения. Но премиерът Рама и управляващите депутати от Социалистическата партия не зачитат този ход. Междувременно опозиционният гняв нарасна, след като неотдавна публикувани от медиите данни показаха доказателства, че представители на Социалистическата партия са упражнили натиск върху избирателите в общинските избори през 2016 г.

В изявление от сряда Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че "твърдо осъжда неотдавнашните насилствени нападения срещу органите, отговарящи за организирането на избори в различни общини в Албания". Тя също така призова организаторите на следващия опозиционен митинг, в петък вечерта, "да осигурят мирен протест".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.