Според Илир Мета процедурата за неговото уволнение е преврат

Албанският президент Илир Мета заяви на среща с посланиците на страните членки на ЕС в Тирана, че като върховен главнокомандващ ще изведе армията по улиците, ако бъде направен опит за провеждане на изборите на 30 юни, съобщава вестник "Шчип", цитиран от БГНЕС.

Според същия източник обяснението на Мета е, че е получил информация от чуждестранни служби за опит за безредици, което той не може да допусне като държавен глава.

Социалистите внесоха искане за отстраняване на албанския президент

Срещата, проведена в понеделник в Двореца на бригадите, продължила два часа, беше посветена на политическата криза в страната, по-специално решението на Мета да отложи изборите. Днес президентът Мета изпрати писмо до посланиците, в което подчертава причините за отлагането на изборите, като добави, че "албанците няма да гласуват на 30 юни". Той също така оценява в писмото, че процедурата за неговото уволнение е преврат.

Албанският президент отложи провеждането на местните избори

Мета обеща да се опита да доведе до масата за преговори премиера и лидер на управляващите социалисти Еди Рама и лидера на основната опозиционна Демократическа партия Люлзим Баша, за да намери решение, и ако успее, той ще поиска от опозицията да се откаже от протеста, който ще се проведе на 21 юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.