Дебатът по искането на социалистите се очаква да се проведе в парламента в четвъртък

Социалистите в Албания внесоха искане за отстраняване на президента Илир Мета, предаде БГНЕС.

С решение на ръководството на партията координаторът на парламентарната група Таулант Бала внесе искане до председателя на парламента Грамоз Ручи за импийчмънт на президнета Илир Мета. В искането се посочва, че решението на Мета е "абсолютно недействителен акт, който е пълно несъответствие с конституционните и демократичните принципи". Според Бала предприетата стъпка на Мета "има за цел незаконно да попречи на упражняването на конституционното право на албанските граждани да избират свои представители в местната власт".

Албанският президент отложи провеждането на местните избори

Дебатът по искането на социалистите се очаква да се проведе в албанския парламент в четвъртък. Решението обаче изисква гласовете на 93 депутати, които управляващото мнозинство няма и трябва да "потърси" сред новите депутати от опозицията, които заеха освободените депутатски места на социалистите.

В случай, че бъде взето решение за отстраняването на президента, съгласно чл. 90 от Конституцията на Република Албания, то трябва да бъде потвърдено от Конституционния съд, който не функционира повече от година. От деветимата членове, само един съдия е бил одобрен, след като другите не са преминали процеса на проверка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.