Министърът на туризма Николина Ангелкова с проверка на място

Спешна проверка на плажа при устието на Камчия. Както ви разказахме още вчера, тежка техника е минала през дюните там. Правена е дори и незаконна корекция на устието на реката, което попада в защитена територия.  

Министърът на туризма Николина Ангелкова провери на място сигнала за разрушаване на дюната.

„Ако се установи нарушение, по примера, който имахме на къмпинг „Смокиня”, прокуратурата, съответно след направената проверка ще прецени дали това представлява престъпление, съгласно Наказателния кодекс, където за такива нарушения има затвор до 3 години и глоба до 10 000 лв.”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Ние вече сме съставили акт за административно нарушение по Закона за защитените територии. Предстои издаване на наказателно постановление на директора на РИОСВ – Варна. Ще има извършен последващ контрол за даденото предписание за премахване на новообразуваната дига, за което при неизпълнение също подлежи на административно наказание по екологичното законодателство. Нарушителят има имот по течение на река Камчия. Нагоре се намира и рибарско селище и предполагам, че този канал е направен, за да могат да излизат по-лесно лодките в морето. Може да е направено и с цел да не се замърсява плажната ивица, но това са предположения. Наказанието е от 1 000 до 10 000 лв, за неизпълнение от 2 000 до 20 000 лв.”, посочи Миглена Иванова от РИОСВ – Варна.

Плажовете в ивицата на куротния комплекс „Камчия” са отдадени под наем съвсем скоро. 

„Преди една седмица не бяха установени нарушения по отношение на задължителните дейности и по договора за наем. При оглед на плажа нямаше наличие на преминаване на трактори и багери” разказа Боряна Петрова от дирекцията „Управление на морските плажове” към Министерството на туризма.  

Проверяват сигнал за разрушени дюни и корекция на устието на Камчия

Плажовете край Камчия са предпочитани от любителите на природата. Затова Диана и Яким са ги избрали за почивката си. На тях впечатление им правят дълбоките следи в дюната.

„Най-вероятно трактор. Явно сутринта или късно вечерта са минали. Не знаем каква е причината и не сме ги и чули, защото ние сме доста близо тука – на 200 метра сме. Не е уместно, не е редно.Според мен се унищожава флората, фауната.”, каза Яким.

„Ние живеем в големия град и идвайки тук на море точно това търсим – природа, да не е застроено. Бетон, лукс – тези неща не ни вълнуват”, допълни Диана.

Близо до дюната има бунгала и заведения. Свидетели на влизането на машината обаче няма. Сигнал за унищожената дюна е подаден на зеления телефон на екоинспекцията във Варна.

„При проверката е установено, че действително е навлязала някаква техника, която е нарушила целостта на дюната. Дали има дюна или не и дали е в такова местообитание, могат да кажат само от кадастъра. Затова сме изпратили запитване  – какви дюни са съгласно специализираните им карти. Сезирали сме и Министерството на туризма и сме уведомили и прокуратурата за предприемане на действия за установяване на нарушителя.”, коментира Христина Генова от РИОСВ-Варна.

Това обаче не е единственото нарушение в района. На няколкостотин метра южно устието на река Камчия е преградено с бент.

„При планова проверка е установено, че багер копае в устието на река Камчия. Устието попада в защитената местност Лонгоза – това е бившата буферна зона на резерват Камчия, и в две защитени зони по Натура 2000. Веднага са предприети действия и е спрян багерът. Дадени са предписания за преустановяване на дейността. След като сме си заминали, дейността е продължила. Установили сме извършителя, съставили сме акт и сме дали предписания за възстановяване на местообитанието.”, разказа още Христина Генова.

Три дни след проверката обаче все още няма резултат и устието на река Камчия е преградено от незаконен бент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си