Председателят на НС покани руски инженери да ремонтирт нашите Су-25

Възможностите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в енергетиката бяха акцентът в срещите на председателя на парламента Цвета Караянчева в Москва. Парламентарният председател е на двудневно официално посещение в руската столица и води наша парламентарна делегация. Караянчева разговаря с външния министър на Руската федерация Сергей Лавров и с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко.

По време на двата разговора беше отбелязано активизирането на двустранните отношения между България и Русия с пример за това - размяната на визити на българските премиер и президент и срещите им в рамките на различни форуми.

По време на срещата с Лавров е било подчертано, че прагматизмът в двустранните отношения личи и от подновената работа на Междуправителствената комисия, като предстои и ново нейно заседание през септември в България. Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България, като член на Европейския съюз и НАТО, може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации, подчерта още председателят на българския парламент.

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни отправя покана към Русия руски специалисти да се включат, заяви Караянчева пред Сергей Лавров. 

Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации, каза от своя страна председателят на българския парламент.

Руският външен министър също акцентира върху интензивните отношения между България и Русия. Лавров съобщи, че от следващата година Русия ще осигурява 300 стипендии за български студенти срещу досегашните 225. От септември нашите студенти ще имат и възможност за почасова работа, докато учат. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, добави още Лавров. Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи, обобщи външният министър на Русия.

 От руска страна беше приветствана готовността на България да осигури транзита на газ от „Турски поток“ към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.

По време на разговора беше отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на „Росатом“ в  удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Подчертано беше още, че България е поканила „Росатом“ да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. Цвета Караянчева припомни, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени. 

На масата на диалога винаги се намира най-добро решение за народите на всички страни, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите й разклонението към България на „Турски поток“ може да се нарича „Балкански поток“. Строежът ще е в съответствие с Трети енергиен пакет на ЕК, гарантира тя.

Караянчева и Лавров обсъдиха и развитието на туризма. Като пример председателят на НС отново посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи. 

Консорциум от саудитска и италианска компании ще строи втората тръба на "Турски поток"

По-рано на срещата с Валентина Матвиенко беше обсъдено активизирането на контактите между законодателните институции и волята за развитие на двустранния политически диалог. Изразено беше мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде допълнителни стимули за развитие на двустранния политически диалог и особено на междупарламентарното партньорство. 

Лавров: Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната сигурност

Караянчева подчерта, че народните представители от групите за приятелство могат да допринесат много за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.