Актьорът печели световна слава с ролите си на Хан Соло и Индиана Джоунс

Холивудската звезда Харисън Форд празнува 77-ия си рожден ден. Чаровният актьор е известен най-вече с ролите си на Хан Соло в „Междузвездни войни“ и Индиана Джоунс в едноименната поредица.

Актьорът е роден в Чикаго на 13 юли 1942 г. След като се дипломира, учи английски и философия в колежа Ripon в Уисконсин. Започва да играе още там. Но е изключен три дни преди завършването си, защото не предава изисканите от него писмени работи.

СНИМКИ НА ХАРИСЪН ФОРД, СЪПРУГАТА МУ, НЕГОВИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ ВИЖТЕ ТУК

В средата на 60-те Форд и неговата първа съпруга Мери Маркуард (с която се познават от колежа) се преместват в Холивуд, където бъдещата звезда подписва договор с Columbia, а по-късно и с Universal. След дебюта си в киното през 1966 г. той играе второстепенни роли, обикновено каубойски. Снима се и в телевизионни сериали.

Обезкуражен от ролите, които получава и трудностите около грижите за семейството си, Форд се отказва от актьорството и започва да изучава дърводелския занаят. Доказва, че има талант за тази работа и е затрупан с поръчки.

През това време късметът на актьора се обръща. Негов приятел режисьор го кани да участва с малка роля във филма на Джордж Лукас „Американски графити“ (1973 г.). Лентата неочаквано става касоразбивач и значително повишава известността на изгряващия талант. 

Въпреки това кариерата му остава в застой, докато Джордж Лукас не го избира за ролята на космическия пилот Хан Соло в мегахита „Междузвездни войни“ (1977 г.). Но и тогава звездата му не изгрява с пълния си блясък. 

Подробности за "Индиана Джоунс 5" (ВИДЕО)

Началото на 80-те обаче е неговото време. Той се превръща в звезда с участието си в „Империята отвръща на удара“ (1980 г.) и с ролята на авантюристичния археолог Индиана Джоунс в „Похитителите на изчезналия кивот“ (1981), който се оказва безспорен хит. Той е Инди още два пъти – през 1984 г. в „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ и през 1989 г. в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. След това получава добри отзиви за изпълнението си в "Свидетел" (1984 г.), за което е номиниран и за „Оскар“ за най-добър актьор.

През 2020 г. се очаква на голям екран да излезе и петият филм от поредицата "Индиана Джоунс".

В личен план Харисън Форд има два брака зад гърба си. В момента живее с третата си съпруга - актрисата от хитовия сериал „Али Макбийл“ Калиста Флокхарт. В началото на връзката им той все още е женен за втората си жена, с която се развежда официално през 2004 г.

От предишните си бракове актьорът има четири деца – едно момиче и три момчета. Калиста осинови сина си през 2001 г. През 2007 г. Харисън предлага брак на половинката си навръх Свети Валентин. Семейството планира да осинови още едно момиченце.

Ето още някои любопитни галерии:

Бедният живот на звездите преди да станат известни (ГАЛЕРИЯ)

ХАРИСЪН ФОРД - ПРЕДИ И СЕГА (ГАЛЕРИЯ)

Холивудските красавци от 90-те – тогава и сега (ГАЛЕРИЯ)

12 филмови двойки, които не могат да се понасят в истинския живот

10 факта от живота на холивудски звезди, които не знаете (ГАЛЕРИЯ)

УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ: На червения килим на "Златен глобус" преди 20 години (СНИМКИ)

Из семейните албуми на най-големите звезди в света (ГАЛЕРИЯ)

30 звезди, които са неразпознаваеми на дипломирането си (ГАЛЕРИЯ)

Холивудски актьори, които доказаха, че любовта е сляпа (ГАЛЕРИЯ)

15 от най-скъпите разводи в света на богатите и известните (ГАЛЕРИЯ)

Български и холивудски звезди като деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

12 (недобре) скрити детайла от "Приятели" (ГАЛЕРИЯ)

Децата-чудо на Холивуд (ГАЛЕРИЯ) 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.