Тя обясни, че е искала да подчертае колко малко време остава до планираната дата за Brexit

Не съм определяла на Великобритания 30-дневен срок да намери решение по въпроса за така наречения предпазен механизъм за ирландската граница. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Хага. По думите й тя е искала да подчертае колко малко време остава до планираната дата за Brexit - 31 октомври, съобщава БТА.

"Казах, че това, което може да бъде постигнато за две или три години, може да бъде постигнато и за 30 дни", заяви Меркел на пресконференция в Хага. Тя добави, че няма проблем решение да бъде постигнато и до 31 октомври.

Макрон: До 30 дни може да договорим предпазния механизъм при Brexit

"Не става дума за 30 дни. Те бяха дадени като пример, чрез който да бъде подчертан фактът, че решението трябва да бъде намерено в кратки срокове, защото Великобритания заяви, че иска да напусне ЕС на 31 октомври", добави германският канцлер.

Изявлението на Меркел на вчерашната обща пресконференция в Берлин с британския премиер Борис Джонсън беше разбрано в смисъл, че решението на сложния въпрос за предпазния механизъм за ирландската граница може да бъде намерено в следващите 30 дни.

Джонсън нееднократно е заявявал, че предпазният механизъм за ирландската граница - протокол към Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, сключено от предишния британски министър-председател Тереза Мей - трябва да отпадне изцяло.

Той каза, че Меркел му е дала 30 дни да излезе с алтернативи, и добави, че съществува изобилие от възможности за сключване на споразумение.

Днес френският президент Еманюел Макрон заяви пред Джонсън, че няма достатъчно време да бъде договаряно изцяло ново споразумение за излизането на Великобритания от ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си