Подробности за операцията разкриха от Спецпрокуратурата

Mащабната акция срещу “Aло”-измамници в град Левски, от прокуратурата дадоха нова информация - дневният разход на всеки от престъпната група надвишава минималната пенсия. в момента тя е малко под 220 лв. Над 450 телефонни измами са извършени само за първите седем месеца на годината. и все пак от полицията отчитат спад от 30% спрямо същия период на 2018-та година.

А разбитата група имала тайник пълен със златни пендари. Обвинените за телефонни измами са от групата на бургуджиите - официално никога не са работили. В реалния живот имат скъпи коли, луксозни имоти. Единият от задържаните дори се е написал във фейсбук като васко богатия. Ссички осем души са осъждани. „Така, както за други групи основният занаят е джебчийство, за тях основният източник за доходи е телефонни измами - те още от малки се обучават да извършват такива престъпления. Не всеки от тези среди може да бъде добър измамник”, обясни Златка Падинкова от Главна дирекция „Национална полиция”.

Мащабна акция срещу "ало" измамници в Левски, има арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Схемата - измамниците се представят за полицаи и обясняват на жертвите, че трябва да им съдействат. „Полицията не работи по този начин и когато иска съдействие от гражданите, по никакъв начин това не е обвързано с предоставянето на лични данни, на парични средства, на накити, на ценности”, допълни заместник-директорът на националната полиция ст.  Комисар Николай Хаджиев.

„При претърсването на един от адресите, обитаван от член на организираната престъпна група беше установен тайник в мазето, покрит с пръст, в който бяха намерени 35 златни пендара и масивни златни накити. Част от иззетите телефони бяха скрити в тухлена стена, а сим-картите бяха намерени в дистанционно управлени”, каза Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Жертвите - възрастни хора, този път основно в София.  „Анализът показва, че това са хора, които имат лош или отдалечен контакт със своите близки”, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Смята се, че тази престъпна група е една от най-големите в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.