Няколко парламентаристи консерватори се противопоставиха

Парламентаристите от Консервативната партия, които подкрепят опита за блокиране на излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, ще загубят партийното си представителство в парламента, ако не проявят солидарност с властите, съобщи БГНЕС.

Премиерът Борис Джонсън обяви на 28 август, че работата на парламента ще бъде спряна до 14 октомври, което значително намалява шансовете депутатите да могат да предотвратят излизането на страната от ЕС без споразумение. Brexit трябва да се случи на 31 октомври.

Опозиционните партии във Великобритания обединени, искат Brexit със сделка

"Около десет" парламентаристи консерватори, които се противопоставят на Brexit без сделка, искат да принудят премиера да го забави. Джонсън е обсъдил ситуацията в партията и е заплашил с "наказание онези, които смятат да се разбунтуват". "Организаторите на партията казаха на народните представители на Консервативната партия много просто: ако не гласуват във вторник с правителството, ще унищожат преговорната му позиция и ще прехвърлят контрола над парламента на Джеръми Корбин (лидер на лейбъристите)", каза пред Sky News източник от парламента.

Термините на Brexit

Той добави, че всеки консервативен депутат, който реши да се присъедини към опозицията по този въпрос, „ще бъде изключен от партията в парламента, но ще запази мястото си (тоест ще стане безпартиен), но няма да може да участва в изборите като кандидат от Консервативната партия".

Великобритания се готви за недостиг на храни, лекарства и гориво при "твърд" Brexit

В момента ситуацията около излизането на Великобритания е в безизходица: Обединеното кралство трябва да напусне ЕС до 31 октомври, парламентът на страната е против споразумението с ЕС в сегашната му форма, но категорично е Brexit против  без сделка. ЕС отказва да възобнови преговорите и да преразгледа споразумението. Наскоро Джонсън заяви, че е готов преговорите с ЕС да продължат до последния момент, до 31 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.