Ако бъдат признати за виновни, ги грозят присъди до пет години затвор

Турски съд обвини двама репортери на агенция "Блумбърг"  заради твърдения, че се опитали да саботират икономиката със статия за миналогодишната валутна криза, съобщава БГНЕС. Ако бъдат признати за виновни, ги грозят присъди до пет години затвор. Те са сред десетки обвиняеми по случая, които са писали шеги за валутната криза в Twitter.

Статията беше публикувана през август 2018 г. от агенция "Блумбърг" в драматичен ден, когато лирата загуби около една пета от стойността си спрямо долара. В материала се твърди, че турската агенция за банкова регулация, известна като BDDK, ще проведе спешна среща.

Турски съд освободи петима журналисти от затвора

Турция оставя в ареста задържани журналисти

"Да се свика среща на BDDK беше нормално. Трудно ми е да разбера защо нашата публикация доведе до такава реакция", заяви пред съда Керим Каракая, който е изправен пред съдебен процес заедно с колегата си Феркан Ялънкалъч.

Други пък изглеждаха шокирани от това, че са били изправени пред магистратите във връзка с коментарите за срива в стойността на лирата, направени в Twitter.

"Ако аз и другите в тази зала можем да съсипем икономиката с туитове, тогава всички сме го закъсали", каза Халит Токус, които е от подсъдимите.

22-годишен студент Билалчан Сагир също беше в съда заради туит, който гласеше: "Съмнявам се в мозъка на всеки, който каже, че няма криза. Осъзнайте се.“ Пред съда той каза:“Студент съм. Написах туитовете, но не зная как мога да повлияя на капиталовите пазари?“.

Новите изслушания по процеса ще са на 17 януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си