Темата коментират доц. Яна Симова и фитнес инструкторът Мартин Гергов

В деня на сърцето, лекари и пациенти бият тревога за рисковете, на които всеки ден излагаме живота си. Сред тях  затлъстяването, което придобива застрашителни размери. По данни на учените отвъд Океана, то е в топ три на смъртоносните фактори – след високото кръвно и тютюнопушенето.

Въпреки неглижираната грижа към сърцето, има и добра новина - продължителността на живота се увеличава. За по-малко от 30 години тя е нараснала с близо 3 години: до почти 79 за жените и 71 за мъжете.

Хората с наднормено тегло понасят жегите по-добре

Диляна Петрова се оказала с инфаркт и след дълго обикаляне в различни медицински заведения попада в ръцете на доктор Любомир Досев в монтанската болница „Свети Георги“. За него обаче, в този ден Диляна била поредният спешен пациент, който трябвало да бъде спасен.„Имахме през два три часа човек с инфаркт през всяко време на денонощието…Имаше някой доста възрастни пациенти, които поради това, че са на тази възраст са доста по крехки и доста по- трудни за нас”, обясни кардиологът  д-р Любомир Досев.

Както за другите, така и за 45-годишната Диляна, всяка секунда била важна и нямало време за губене. За лекарите обаче, инфарктите са все по-често срещани. Само за последния месец през отделението по „Кардиология“ на монтанската болница „Свети Георги“ са преминали около 30 пациента. „Тютюнопушенето, промяната на климатичните условия, факторите са много, стреса. За съжаление тази група заболявания в кардиологията доста се подмлади ако мога така да се изразя и всъщност възрастовата граница става все по-ниска“, каза д-р Райна Ташева, кардиолог.

Заседяването пред телевизора - вредно за сърцето

„Нормата, която се препоръчва, за да пазим сърцето си здраво, е половин до един час спорт дневно”.Toва заяви  доц. Яна Симова, началник на кардиологичното отделение в УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник"  в предаването "Събуди се". Тя препоръча т.нар. средиземноморска диета за намаляване на риска от инфаркт. Диетата включва много зеленчуци, плодове, мазнини, зехтин, риба и други.

„Стресът е най-големият враг на сърцето. Масово хората, които спортуват са със здраво сърце. Ако на един човек, който е пълен, му се даде да яде мазнини, не виждам как ще отслабне", коментира Мартин Гергов, фитнес инструктор.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.