Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов

Двойно увеличение на учителските заплати и 10-процентен скок на възнагражденията в бюджетния сектор - това предвижда Бюджет 2020, съобщи в сряда финансовият министър Владислав Горанов. 

„За септември има увеличение на приходите над разходите с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млд. лева”, заяви Горaнов. И уточни, че повечето разходи „са струпани в края на годината". Въпреки това, той очаква бюджетът да се изпълни нормално. "Горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията", каза министърът, цитиран от БТА.

Той добави, че все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за следващата година. Предстоят разговори с отделните министерства. 

Бюджетният излишък до октомври е близо 1,3 млрд. лв.

На заседанието си в сряда Министерският съвет одобри увеличение с 500 лева на заплатите на преподавателите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и желаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Въпросните учители ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите преподаватели за същия период. Това реши днес Министерският съвет.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител“ за всеки един от учебните предмети - математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ освен специалисти със степен „магистър“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.