Австралиецът не присъства на днешното заседание

Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до два месеца трябва да реши дали да пусне Джок Полфрийман окончателно на свобода. 



СНИМКИ ОТ СЪДА И ПРОТЕСТА НА ВМРО ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ВИЖТЕ ТУК

Заседанието по делото за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на австралиеца продължи около 40 минути, след което съдът се оттегли. 

Делото бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди дни ВКС пренасрочи заседанието от 23 октомври за 7 октомври с мотива, че се ограничава свободата на движение на осъдения и пуснат предсрочно убиец на студента Андрей Монов. Полфрийман все още се намира в мигрантския център в Бусманци. 

ВКС гледа делото срещу Джок Полфрийман (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аргументът на прокуратурата беше, че съдебният състав, взел решението за предсрочно освобождаване, е незаконен, тъй като председателят му Калин Калпакчиев и колежката му Весислава Иванова са били награждавани и са участвали в обучения и семинари на Българския хелзинкски комитет. Именно това е организацията, дала положително становище по делото, твърдейки, че Полфрийман се е поправил. Освен това, съдът се е произнесъл с "определение", а не с "решение", което според прокуратурата е съществено нарушение на поцесуалните правила. 

В позиция до NOVA от БХК са категорични - подобни твърдения и внушения са лъжа.

На днешното заседание присъства и дипломатически представител на Австралия в Гърция. Полфрийман, както и близките на жертвата му обаче не дойдоха в съда.

"Когато попитах Полфрийман защо няма да дойде, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам Народния съд. Всички лишени от свобода, на които им е отказано предсрочно условно освобождаване с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото им. Защо за един може, за друг не може?", коментира защитникът на австралиеца адвокат Калин Ангелов.

Ако ВКС все пак реши делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман да бъде повторно разгледано, то всеки затворник у нас ще има право да иска неговият случай също да бъде прегласуван, предупреди адвокат Ангелов. Това, според него, щяло да доведе до пълен хаос.

Докато в Съдебната палата се гледаше делото на Полфрийман, пред сградата ВМРО организираха протест. Те настояват казусът да се върне за ново разглеждане и друг съдебен състав да вземе решението австралиеца да бъде предсрочно освободен. От ВМРО настояват и да се забрани на Българският хелзински комитет и чужди неправителствени организации да спонсорират магистрати.

„Днес сме тук, за да кажем на българския съд, че може да работи спокойно, независимо, без натиск от неправителствени организации. Надяваме се на едно справедливо решение, защото това очаква и цялото общество”, заяви Александър Сиди - депутат от ВМРО.

„Протестираме, защото не трябва да бъде пуснат от затвора. Трябва да бъде доживот. Защото е убил детето Андрей”, каза Ана – протестиращ.

Сред протестиращите имаше и млади момчета, които не бяха от активистите на ВМРО. Не стана ясно и защо на протеста.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.