Детската му мечта била да стане полицай, но спортът е неизменна част от живота му

Бъдещ полицай стана световен шампион по джудо. Това е втора победа на 23-годишния сливенчанин, след като през май той стана европейски шампион. Световният шампион Борис Георгиев е от град Сливен и е завършил Академията на МВР в София.

"Чувството да чуя българския химн и да развея българското знаме най-високо на почетната стълбичка, е неуписуемо. Просто се наслаждавах ,на това което слушах, пеех с пълно гърло", каза пред камерата на "Здравей, България 23-годишният полицай.

Бъдещият полицай се е занимавал с много видове спорт, но японското бойно изкуство винаги му е било страст. Той го практикува от 6-годишен и от тази възраст се запалва любовта му към него. "Вниманието ми винаги беше насочено към големите батковци и към това как се хвърлят, как се мятат и на мен това ми доставяше удоволствие. Никой не ме е насърчавал към този спорт, просто ми дойде отвътре", каза още Георгиев.

Това са третите световни полицейски игри, проведени в Милано тази година. Борис е бил представител за България в категория до 100 кг. "Състезанието протече добре за мен, за съперниците ми не толкова, но винаги има победители и победени. Подготовката ми е започнала преди година. Преди състезание се концетрираме върху съперниците, тактиката, по която ще играем. Тренираме двуразово", каза 23-годишният полицай.

Желанието му да стане полицай, е била детската му мечта, както на много деца, но той успява да се бори докрай, за да я постигне. "Харесва ми професията и начинът, по който тя служи и помага на хората - това е нашето призвание", заяви Борис Георгиев.

Една от причините да влезне в Академията е възможността да поддържа спортна форма и да се подготвя за състезания, но и не само: "Подготовката е на добро ниво, както в теоритичната част, така и в практическата, тъй като се изучават правни, специални науки, които след това те подготвят много добре за бъдещето", добави Георгиев.

Въпреки спортните му успехи, световният шампион не пренебрегва учението. "Колкото високи резултати гоня в спорта, толкова високи се старая да гоня в самото учение и никога не съм го оставял", каза Борис Георгиев.

Целта му като полицай е да помогне на реда в България,  да помага за залавянето на престъпнци, за да могат хората да се чувстват по-спокойно и комфортно на улиците, а като спортист иска да печели медали от олимпиади. "Като спортист целта ми е да гоня медал от олимиада, но и да покорявам европейски и световни върхове", добави Георгиев.

Талантът му се е проявявал през годините като джудист и успехите са били плътно до него. "Шампион съм на България за мъже последните 3-4 години, преди това съм бил шампион на младежи, на юноши, на кадети", добави 23-годишният полицай. Борис вече няма търпение да получи свойте пагони и да бъде официално служител на реда. А подготовката за оплимпийските квалификации тепърва започват. "Чувствам се много щастлив и много горд всеки път, когато излизам на татамито и представям България. Всеки път ми доставя толкова голяма доза адреналин и удоволствие", заяви 23-годишният полицай.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.