Тя вече може да започне мандата си

Румънката Лаура Кьовеши премина през окончателната процедурна стъпка за  главен европейски прокурор. Лидерите на политическите партии дадоха зелена светлина на одобрената и вече номинация от страна на Европейския съвет.

ЕП и Съветът на ЕС одобриха Кьовеши за европейски главен прокурор

 Кьовеши вече може да започне седемгодишния си мандат. Бъдещата Европейска прокуратура (ЕППО) ще започне да функционира в края на 2020 г. И ще бъде независима служба, отговаряща за разследване, наказателно преследване и привеждане в съда на престъпления срещу бюджета на ЕС, като измама, корупция или трансгранична измама с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът с престъпленията може да бъде разширен в бъдеще, за да включва например тероризма.
Досега 22 държави-членки са се присъединили към Европейската прокуратура . Петте страни, които в момента не участват - Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Централният офис на EППО ще бъде базиран в Люксембург, заедно с главния прокурор и колегия от прокурори от всички участващи страни. Те ще ръководят ежедневните наказателни разследвания, провеждани от делегираните прокурори във всички участващи държави-членки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си