Бюрото за чужденци са актуализирали и активирали така наречените „индикатори за риск“

С нахлуването на Турция в Североизточна Сирия, довело до бягството на джихадисти от ИДИЛ от затворите, гръцките служители по сигурността са в състояние на повишена готовност заради опасения, че терористи от организацията могат да проникнат в Европа, съобщава БГНЕС.

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Според източници, цитирани от гръцкия вестник "Катимерини", експерти за борба с тероризма от Европол, ще бъдат разположени в граничния регион Еврос на 1 ноември, като част от затегнатите мерки за сигурност с цел залавяне на джихадисти от базите данни на Европейската полицейска служба. Полицейски източници съобщават, че служителите в Бюрото за чужденци са актуализирали и активирали така наречените „индикатори за риск“, които се вземат предвид при регистрацията на новопристигнали мигранти и бежанци.

Орбан: Ще използваме сила за защита на границите, ако Турция пусне бежанците

Анонимен полицейски служител е потвърдил че "има опасения от връщането в Европа на така наречените чуждестранни бойци". Той обаче добави, че властите в САЩ и Европа разполагат с информация и следят кои европейски джихадисти остават задържани или са избягали и могат да се опитат да се върнат у дома.

През август специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че 7000 бойци на ИДИЛ са задържани в Североизточна Сирия в затворите, охранявани от кюрдските отряди. Приблизително 1000 от тях са европейски граждани, пътували до Сирия в предишни години, за да участват в „свещената война“ на така наречения халифат, създаден от ИДИЛ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.