Мощността на лазерния лъч ще достигне 150 кВт, което ще позволи да се ефективно да се поразяват малки кораби и безпилотни летателни апарати

САЩ възнамеряват да инсталират първата бойна лазерна система на кораб на ВМС в близко бъдеще, съобщава БГНЕС.

Според американски медии лазерният комплекс, който е доставен в базата на ВМС на САЩ в Сан Диего, е разработен от американската военно-промишлена компания „Northman Grumman“. Тя спечели договор за производство на боен лазер през 2015 г. Според публикацията комплексът ще бъде инсталиран на десантния кораб-док USS Portland (LPD-27).

Взривиха големи строителни кранове в САЩ

Съобщава се, че мощността на лазерния лъч ще достигне 150 кВт, което ще позволи ефективно да се поразяват малки кораби и безпилотни летателни апарати.

ВМС на САЩ обявиха планове за инсталиране на лазерна система на кораба-док USS Portland (LPD-27) през 2018 г. Тестът на бойния лазер е бил насрочен за четвъртото тримесечие на фискалната 2019 г., но той вероятно ще бъде направен по-късно от планираното.

Новият посланик на САЩ у нас връчи акредитивните си писма на президента

През април 2018 г. бе съобщено, че USS Portland е пуснат в експлоатация. Той стана 11-ият десантен кораб от клас „Сан Антонио“. Плавателният съд е проектиран да транспортира и поддържа повече от 800 морски пехотинци. В допълнение, той може да се използва за изстрелване и възстановяване на десантни кораби, транспортни средства-амфибии, както и да превозва хеликоптери и конвертоплани MV-22 Osprey.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.