Коментират Евелина Славков и Първан Симеонов

ЦИК оповести данните от балотажа на местния вот при обработени 100% от изборните протоколи. Избирателната активност за страната е била 36%. Най-активни са били сънародниците ни в Белене – 78%, а най-слаб интерес към бъдещия кмет имаше във Варна – 24%. 

В София - при 100% преброени протоколи Йорданка Фандъкова има 49.98%, а Мая Манолова, - 45.13%.

„Ако гледаме картата и направим паралел с резултатите от 2015г., когато тя беше абсолютно синя, то сега виждаме, че се появяват червени петна, тъмносини и независими такива. Трябва да се отбележи, че тогава БСП беше в неизгодна позиция след „Орешарски”, „КТБ” и протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС”, каза Евелина Славкова, политолог.

Според нея доверието на хората към БСП е било изключително ниско, което е предоставило възможност на ГЕРБ да „оцветят” картата в свой цвят.

„Резултатът е такъв, че практически квадратчето „Не подкрепям никого” решава изборите в София. Разликата между Фандъкова и Манолова в гласове, са точно същия брой хора, които не са подкрепили никого”, коментира социологът Първан Симеонов.

„Истината е, че въпросните десни електорати и този на Джамбазки, доколкото гласуваха, го направиха за Манолова. В тази ситуация аз разбирам, че Манолова ще търси касиране, тъй като не й се иска това да свърши така”, допълни Симеонов.

Той обясни, че изборите за кмет на София са могли да бъдат решени лесно, в зависимост от това, кого ще подкрепи демократичната общност в София и електоратът на Борис Бонев.

„Може би трябва да наблюдаваме стъпките на Мая Манолова през следващите месеци, за да разберем какво ще направи тя”, казва Славкова.

Според нея фокусът на кампанията на Манолова е бил сгрешен. Прекаленото желание да се хареса на десните избиратели, разсърдило и накарало някои от привържениците на БСП да не я подкрепят. Успехът й обаче при демократите е на лице.

„Няма голямо значение, че патриотите не са подкрепили Фандъкова. ВМРО обикновено гласува малко по-радикално и протестно, но техните привърженици не са толкова много, така че това не се оказва решаващо”, смята Симеонов.

Според Първан Симеонов след тези избори става ясно, че в страната има търсене на нов тип политици. За пример той даде Ямбол и Валентин Ревански.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.