Настоящата вълна от протести се смята за най-голямата такава от десетилетия

Протестиращите в Чили стават все по-иновативни. Днес те използваха лазери срещу полицията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Зад идеята им за употреба на тези устройства стоят интересни причини. Хилядите светлини идващи от лазерите пречат на полицията и отнемат от вниманието и във важните моменти.

Те са и много добра превантивна мярка срещу дроновете на службите, с които полицията получава бърза и ефективна информация за действията на тълпата. Вземащите участие в протестите организирано насочват стотици лазери срещу летящите устройства и така отнемат възможността им да снимат. Друга интересна функция е, че лазерите пречат и на различни устройства за лицето разпознаване.

Настоящата вълна от протести се смята за най-голямата такава от десетилетия. Чилийците протестират срещу социалното и икономическото неравенство.

Президентът на Чили Себастиан Пинера за първи осъди в неделя наречените от него „злоупотреби, извършени от полицията“ при справяне с продължаващото вече четири седмици на насилие в страната.

Запалиха университет в Сантяго по време на протестните акции (СНИМКИ)

"Имаше прекомерна употреба на сила. Бяха извършени злоупотреби и престъпления, не бяха спазени правата на всички", заяви президентът в реч след месец безредици, при които 22 души загинаха, а хиляди бяха ранени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.