Градът е на режим от 18 ноември

Протестиращите заради безводието в Перник се опитаха да блокират магистрала „Струма”, но бяха спрени от полицията. От там им обясниха, че не трябва да са на пътното платно в тъмната част на денонощието, защото е опасно.

След това недоволните се върнаха и блокираха кръговото кръстовище в квартал „Изток”.

По-рано днес регионалният министър Петя Аврамова поиска още по-строг режим на водата в региона. Предложението й е вместо 10 часа, в Перник да има вода само 7 часа. „Това ще даде възможност и за по-стриктно изпълняване на режима, защото сами разбирате, че това е водопроводна мрежа, не е копче, което да пуснем и да спрем. Така че вечер хората в Перник и всички институции да знаят, че ще имат вода”, коментира тя.

Блокадата доведе до скандали между шофьори, полиция и протестиращи. По-рано днес министърът на околната среда и водите свика извънреден Координационен съвет по водите заради спадането на нивата на водите в три язовира - „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“

„Разберете ние сме в бедствие, тази вода, която вече в момента я пиеме, тя вече е некачествена за пиене, тя вече мирише, тя изглежда зле”, каза Надежда Димова.

 

 

„Само Бог може да напълни язовира с вода, заради това, че някои източиха водата на язовира. някакви идиоти позволиха на заводи да черпят вода за промишлени цени”, коментира София Георгиева.

По-рано през деня перничани отново протестираха и поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова. Според хората тя не е контролирала достатъчно ВиК дружеството. А самата Соколова обясни, че се прави всичко възможно за овладяването на кризата. „Това, което успяхме да направим е да намерим допълнителни водоизточници, които в момента не са вързани с водното легло на язовира”, коментира областния управител.

В Перник и днес вода имаше само в часовете между 5 и 10 сутринта и 17 и 22 вечерта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: