Кой следи за качеството на месните продукти при онлайн продажбите на месо?

Търговци продават месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на NOVA. Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви. Кой следи за качеството на месните продукти при онлайн продажбите? – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. При бърза проверка в интернет се натъкваме на десетки обяви за колбаси, директно от производителя. Домашните майстори ни привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена” и дори кайма на атрактивни цени.

Над 100 тона пилешко със салмонела са дошли на българския пазар

Попадаме на оферта за домашни суджуци произведени в пловдивско. Решаваме да се обадим на търговеца. И питаме за произхода на месото. Той ни уверява, че месото е качествено, а суджуците - безопасни. И признава, че коли животните сам в обора.

„Лично аз си ги правя - 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 лв. за боклуци, а домашното месо – аз си го гледам”, каза онлайн продавачът.

Българските колбаси поскъпнаха с почти 15%

Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн. Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията по безопасност на храните. От там проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден.

МВР, НАП и БАБХ иззеха 60 тона негодни месо и мляко

„Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме. Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяване и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби. И санкцията при търговия и производство от нерегистриран обект е между 1500 и 6000 лв.”, заяви Иван Енчев от „Контрол на храните”, БАБХ.

В обявите обаче информация за произхода на месото трудно откриваме. „Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт – дали има добавки, които са забранени, или има ли алергени”, поясни Енчев.

Какви са рисковете, ако консумираме непроверено месо - гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си